972525738866 צרו איתנו קשר בווצאפ צרו איתנו קשר בווצאפ

צרו עמנו קשר!

אתגרים בניהול – כיצד מטפלים בשחיקה ועייפות החומר

מאמרים מקצועיים » פיתוח מנהלים מתקדם
 

השחיקה בעבודה, פורמלית הוכרה בארגון הבריאות העולמי כמחלה. בעולם מתייחסים אליה במונחים של מגיפה הדורשת מענה עולמי.         

מנהלים צריכים להיות מודעים לבעייתיות של תופעה זו, הן על עצמם והן על עובדיהם, ולכן חשוב שהארגון יציף את הנושא באופן יזום, בקורסי פיתוח מנהלים, באימון מנהלים וכחלק מתוכניות הפיתוח הארגוני. השחיקה אינה אחידה והיא לובשת פנים שונות אצל אנשים שונים.

 

צעירים נשחקים בגלל  תזזיתיות, חוסר מיקוד או חוסר יציבות, וותיקים נשחקים עקב ביצוע שבלוני של אותה עבודה, נשים נשחקות עקב ריבוי תפקידים וחוסר איזון בין בית  ועבודה, גברים נשחקים  בגלל המרוץ אל הסטטוס ועוד. יש גם שונות התלויה במיקום או שונות תרבותית.

 

למשלבישראל אפשר להישחק  יותר בגלל מצב בטחוני,  בנורבגיה כי יש פחות שמש ונוצרת עגמומיות.  וביפן נשחקים  יותר עקב הדרישות למצוינות. זוהי כמובן הכללה כי  הסיבות לשחיקה הן רבות . בכל מקרה חשוב לדעת ששחיקה היא מושג אישי. תחת אותם תנאים אנשים שונים יישחקו באופן ובעוצמה שונה.     

          

איך יודעים שמנהל או עובד נמצאים במצב קיצוני של שחיקה? 

יש לכך שלושה איתותים ברורים ופשוטים לזיהוי.  

  1. תלונות וביטויים שליליים- אנחנו שומעים ממנו כל הזמן הרבה תלונות, והוא משתמש בריבוי ביטויים שליליים. לעיתים עובדים יהיו אדישים לכל הנעשה סביב או אגרסיביים כלפי אנשים אחרים.
  2. תופעות פיזיולוגיות- אנשים חווים הרבה  חוליים ומכאובים קלים או קשים- כאבי ראש, כאבי בטן, עייפות מתמדת וחולשה כללית.
  3. האדם  הופך להיות פחות חיוני ומרבה לחלות.       
  4. יציאה מפרופורציות- עובדים המגיבים באופן לא פרופורציוני/ מידתי לאירועים, משימות או תקלות, ו"מאבדים את זה".

אימון מנהלים למניעת שחיקה בעבודה

אז מה עושים כמנהלים אם אנחנו מזהים שחיקה אצלנו או אצל העובדים שלנו?

  • לחזק מודעות- על המנהלים לחזק מודעות של עצמם ושל אחרים להשלכות השליליות של השחיקה ולהבהיר שתמיד  קל יותר לטפל  בבעיה זו כשהיא קטנה יותר. לאבחן תוך תשומת לב לאירועים חריגים- בתקופות שינוי ארגוני, עומס או סביב אירועים משמעותיים שעובר הארגון, בעקבות שינויים  של מנהלים ישירים חדשים או בעקבות תחלופה בהנהלה
  • להכשיר ולתמוך בעובדים  - חשוב להציף את הנושא בקורסי מנהלים, לתת סדנאות של חשיבה חיובית והתמודדות עם עומס ושחיקה
  • לשלב אימון מנהלים בתכניות ארגוניות- ולתת למנהלים שנמצאים בתוך סיר לחץ, לעבוד עם מאמן אישי  כדי שיהיה להם מקום לעצירה וחשיבה מעצימה ומקדמת. לעתים עבודה כזו, תיתן פתרונות קטנים ומהותיים שיעשו הבדל גדול מאד בתפיסת השחיקה והעומס.

עוד כמה כלים לטיפול בסוגים שונים של שחיקה:

  • לייצר גיוון במשימות, באחריות, בתפקידים ובממשקים כי זה יותר מעניין ומקטין שחיקה
     
  • לטפח ולעודד עיסוק מעבר לתפקיד ולעבודה- ספורט, אומנות, התנדבות כי זה מעשיר את האדם ומגביר שמחה. העיסוק מחוץ לעבודה מספק עבור האדם מקום לרגיעה וצבירת אנרגיהידוע כמייצר "בלמי זעזועים", חוסן אישי ומקטין את השחיקה.( "קשה בחוץ חם בבית")
  • ליצור פעולות הפוגתיות מובנות ביום העבודה- לעשות ג'אגלינג באמצע יום העבודה, להכניס בשבוע העבודה נוהג כמו "חמישי שמח" למשל,  כל עובד מביא לצוות קינוח נחמד פעם בשבוע, לעודד עצירה להשראה וחיזוק
    -  כל שבוע עובד אחר מפיץ ציטוט או משפט מייצר השראה
  • להרבות בפתרונות מותאמים אישית כיוון ששחיקה משפיעה ומופיעה שונה מאדם לאדם. ובכלל להעדיף פעולות קטנות לאורך זמן על פעולות גדולות מרשימות וחד פעמיות.