972525738866 צרו איתנו קשר בווצאפ צרו איתנו קשר בווצאפ

צרו עמנו קשר!

חוסן אישי -מולד או נרכש?

מאמרים מקצועיים » העשרה והעצמה
 

אז מה אתם אומרים האם חוסן אישי הינו מולד או נרכש? החדשות הצפויות הן שבהחלט קיים חוסן אישי מולד. ישנם אנשים שבאופן מולד או עקב אופן גידול מסוים, פיתחו באופן טבעי חוסן גבוה.

 

החדשות היותר מעניינות הן שחוסן הוא בהחלט יכולת נרכשת.  באמצעות הכשרת מיומנויות וכלים ניתן להעלות ולחזק משמעותית את רמת החוסן האישי -הן בצבים רגילים והן במצבי קצה הן בשגרה והן בתנאי חוסר יציבות וחוסר ודאות.

אז אם רמת החוסן האישי חשובה כל כך, נשאלת השאלה כיצד ארגונים מזהים את הרמה של חוסן נפשי? התשובה היא בראיונות עבודה כי שם מועמדים נשאלים על התכונות החזקות והחלשות שלהם. 


בראיון המראיינים יושבים מולכם ובודקים איך אתם מגיבים בשעת לחץ, איך תתפקדו במשרה ניהולית כאשר יש לכם צוות עובדים ולחץ בעבודה.

איך מחזקים חוסן אישי- להלן טיפים לשלבים המומלצים

  1. מיפוי חוזקות- ראשית יש למפות את החוזקות שיש לכולנו.  ניתן לעשות זאת באמצעות שאלונים לאבחון חוזקות, מיפוי לפי שיטת האניאגרם ועוד השאלונים הינם כלי נפוץ שניתן לאתרו בקלות ברשת.
  2. מיפוי נקודות תורפה- שנית חשוב לאבחן אלו התנהגויות, אירועים, מחלישים אותנו זה כמובן מיפוי אישי, לכל אחד מאיתנו זה נקודות אחרות להלן דוגמאות מעולם העבודה: אצל אחד זה ידיעה על שינוי תפקיד בעבודה, אצל אחרת החלפת מנהלת, ואצל שלישי זה בכלל המעבר לעבודה מהבית.
  3. הכרת כלים לחיזוק חוסן. חוסן אישי לא מחזקים בזה שאומרים צריך לחזק חוסן. חוסן מחזקים בעזרת הדברים שמעצימים ומחזקים אותנו, קיימים עשרות עד מאות חלופות כאלו , לכן בשלב השלישי חשוב מאד לפרוס מפה רחבה ככל הניתן כדי להכירם:  לחלקנו מה שעוזר זו פעילות גופנית. היא ממריצה, משחררת מתחים, ומאפשרת בו זמנית גם הפוגה וגם מיקוד. לחלק אחר דווקא פעילות יצירתית כמו ציור, פיסול, מקרמה, סריגה גם כאן זו פעילות המאפשרת הפוגה ממתח, בניית תוצרים פיזיים בפועל, והזנת מאגרי האנרגיה שלנו. לאחרים דווקא כלים רוחניים של הבנת העולם דרך סדנאות מודעות, קבלה, שיטת ימימה...  ולחלק דווקא משפחה או השתייכות לקבוצות חברתיות מספק את החוסן הדרוש. חיזוק כישורים נבחרים כמו נחישות, סקרנות, ,משמעת, יצירתיות, תקשורת, התחשבות באחר, אותנטיות, אסרטיביות, אומץ, סבלנות
  4. יצירת התאמה אישית בין החוזקות, נקודות התורפה והכלי המתאים- זה השלב הרביעי . התאמה כזו מתקיימת בסדנאות ובאימונים האישיים בהם כל עובד וכל מנהל "מפצח" את כלי החוסן האישיים שלו. הפיצוח הוא אישי והוא יצירתי. באמצעות אימון יחסית קצר ואפקטיבי כל משתתף ממקד לעצמו מספר כלים מועדפים.
  5. חיזוק החוסן בצורה מובנת ועקבית - כל משתתף בהכשרה כזו , מכין לעצמו מעין פנקס חיסונים אישי. בפנקס זה הוא מתעד לעצמו את הכלים בהם בחר, איך ליישם אותם, מה הוא משמר ומה הוא משנה. כל אדם יכול לייצר לעצמו כלי חוסן. מאותו הרגע "המטה לחיזוק החוסן" מצוי בידי האדם לחיזוק מתמיד  

חוסן אישי

מה מלמדים רוכשים בהכשרת מיומנויות חוסן?

  • מלמדים להיות מודעים לחוסן
  • מעודדים את המשתתפים להיות אקטיביים בשלבים מוקדמים בחיזוק החוסן , עוד לפני ימי המשבר, החוסר וודאות והתקלות   
  • מוצאים את הדרך הפשוטה כי "מה שפשוט פשוט עובד" כך בונים תוכנית יישום אפקטיבית

 

מה הפתרונות הארגוניים שאודם מציעה

  • סדנאות לחיזוק החוסן לכלל העובדים- בימי פוסט קורונה בה רבים מהעובדים חשים את השחיקה של התקופה הקודמת ואת הדרישות הגוברות של תקופת ההתאוששות, ארגונים רבים בוחרים לתת לעובדים  סדנאות אלו . הן מעבירות מסר של אכפתיות והשקעה מצד הארגון ומספקות בוסטר של אנרגיה לעובדים.

 

  • סדנאות לחיזוק חוסן ניהולי למנהלים- מנהלים נדרשים לתת מענה לעצמם, לעובדיהם ולהנהלה בו זמנית עבורם הכשרה זו חיונית כיוון שדרושים להם כלים משולשים: כלים אישיים עבור חיזוק החוסן שלהם עצמם, כלים לחיזוק ולהנחלת החוסן לעובדיהם, כלים ליצירת אווירת חוסן עם הנהלה וקולגות.

 

  • לארגון-  כלים ופתרונות למחלקות משאבי אנוש יחידות האחראיות על חווית עובד, ופיתוח ארגוני על מנת לתת מענה ברעיונות וכלים יישומים ופשוטים ליצירת אקו-סיסטם של חוסן בארגון: שעת הפוגה ייעודית בה העובד מקבל זמן אישי לחיזוק חוסן, בניית פורומים של עובדים למתן מענה לגורמי תורפה ארגוניים איור בפורטל הארגוני שמאגד רעיונות שעלו ואו נוסו בארגון. מתן מענים ייעודי לקונפליקטים מרכזיים.  

סדנאות אלו מבוקשות כמעט בכל ענף או תחום במשק. בעולם וגם בארץ מזמן הבינו שהדרך לגשר בין צוות עובדים ומנהלים היא דרך סדנאות להעצמת חוסן אישי.